Végtelenül megtisztelsz ha megnézed miniatűr festményeimet !

 

Ha időt áldozol egy cigány nő önkifejezésének megismerésére, akkor téged valóban érdekel az etnikumok naiv művészete. Örülök, hogy így döntöttél. Lelkileg, szellemileg gazdagodhatsz, nyitottságoddal jobb emberré válhatsz...

 

Hálás vagyok a sorsnak, hogy annyi kín és szenvedés után megáldott valamiféle érzékkel, tehetséggel, ami által megmutathatom magam. Megmutathatom, hogy ÉN is vagyok valaki. Lehetek valaki akkor is ha csak cigány vagyok.

 

Az évek során nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a festészet az én valódi küldetésem. A festészet az én utam. Tanulatlan alkotóként lettem naiv festő, de elismertté válásom valódi oka a cigányságomban rejlik. Ha nem tapasztalom meg saját bőrömön azokat a perceket, napokat, éveket amiket csak egy cigány élhet meg, akkor sivár piktor lennék. Ha nem élem át a sok megaláztatást, megszégyenítést, megvetést, gyűlöletet, akkor nincs az a másság a képeimben amitől egyedi lehetek. Minden képemmel érzelmeket akarok kifejezni, történeteket elmesélni, szabadságharcot vívni az igazságtalanság ellen.

 

Mindnyájunk élete szakaszokból áll. Az én életem - lételemem - a festészet, így ennek is vannak bizonyos korszakai. Ezen időszakok hosszát, milyenségét leginkább az aktuális élethelyzetem határozza meg. Az utóbbi hónapokban életem legnagyobb kalandjára készülök, ehhez nagy döntéseket kellett meghoznom. Elhatározásom visszafordíthatatlan, sorsom eldőlt, így valamiféle végtelen nyugalom vett rajtam erőt. Ez a lebegés az az állapot, amitől egyszemlátóként is képes vagyok - számomra varázslatos - apróságokat festeni. Ezeket szeretném most Neked megmutatni, átadni valamit abból az érzésből ami jelenleg meghatározza hangulatomat...

 

A miniatűrök szédületes sebességgel születnek - tízesével,  százasával - most már ezrekben lehet mérni őket. A legtöbbször nem tervezetten kezdek festeni, hanem csak hirtelen rám tör a vágy, így nem áldozok időt az előkészületekre. Gyakran festek bármiből kivágott apró papírdarabokra, gyufaskatulya fedelére, cigarettásdoboz oldalára, ami éppen a kezembe akad. Sok kritikát kapok amiatt, hogy nem elég kifinomult, esztétikus a kész mű. Nekem, ebben a képkeret nélküli, meztelen, védtelen állapotukban testesítik meg azt az érzést, amit ki akarok fejezni. Ez vagyok ÉN. Közel 200 db, amit mos megmutatok Neked. A legkisebb kép mérete 1 cm x 1 cm, de a legnagyobb is csak 5 cm x 2,5 cm. 

 

Ez az írás sosem lesz kész, mindig vannak gondolataim amiket szeretnék Veled megosztani, így majd még folytatom...